Nokia N95 synchroniseren met Ubuntu via USB

Een Nokia-telefoon is makkelijk te synchroniseren met Windows; Nokia heeft daarvoor PC Suite ontwikkeld. Helaas draait PC Suite niet onder Linux (Ubuntu 8.10 of Intrepid Ibex in mijn geval) en dus is het niet mogelijk om je contacten of agenda te synchroniseren. Of toch wel?

Als je je N95 aansluit in Ubuntu, dan wordt de telefoon in de USB-modus herkend als verwisselbare harde schijf. Bij het aansluiten in de ‘PC Suite’-modus is het direct mogelijk te internetten gebruikmakend van de 3G verbinding. En ja, het is ook mogelijk om je contacten en agenda te synchroniseren.
De Nokia N95 ondersteunt het SyncML-protocol. OpenSync kan hiermee overweg.

Je voegt ondersteuning voor OpenSync en SyncML toe aan Ubuntu met het volgende commando:

sudo apt-get install multisync0.90 multisync-tools libsyncml-utils opensync-plugin-syncml opensync-plugin-evolution

Met OpenSync kan je zowel via bluetooth als via USB synchroniseren. Heb je bluetooth, dan verdient dat zeker de voorkeur; met USB moet je alles als super user uitvoeren, en dat brengt wat problemen met zich mee. Uitleg voor bluetooth kan je onder andere hier vinden.

De USB-verbinding van je N95 kan je in Ubuntu alleen aanspreken als super user. In dit voorbeeld ga ik mijn N95 synchroniseren met Evolution. Dit samen heeft tot gevolg, dat je alleen de agenda en gebruikers van de super user kan synchroniseren.
Start daarvoor eerst Evolution als super user met het commando ‘sudo evolution’. Creëer bij ‘Contacts’ een nieuw Address Book en bij de ‘Calendars’ een nieuwe Calendar, beide met een handige naam (bv N95).

Sluit Evolution af en start de multisync GUI met ‘sudo multisync0.90’. Klik op ‘add’, geef het profiel een naam (als voorbeeld neem ik ‘n95-evo’) en vink note, data en todo aan; deze worden nu niet gesynchroniseerd. Klik nu op ‘add member’ en voeg ‘Evolution 2.x’ toe. Selecteer bij Addressbook en Calendar de juiste gegevens (welke je wilt synchroniseren).

Voeg nu met ‘add member’ de ‘SyncML over OBEX Client’ toe. Hiervan zijn de instellingen wat lastiger. Toch spreken de meeste voor zich. Zorg dat je bij ‘identifier’ iets hebt staan van ‘linux’. Verander verder de waarde van ‘type’ in 5, zodat je verbinding kan maken via USB. Je hebt nu de volgende configuratie (ik heb de bluetooth instellingen weggehaald; die doen er toch niet toe):

<config>
<interface>0</interface>
<identifier>linux</identifier>
<version>1</version>
<wbxml>1</wbxml>
<username></username>
<password></password>
<type>5</type>
<usestringtable>1</usestringtable>
<onlyreplace>0</onlyreplace>
<recvLimit>0</recvLimit>
<maxObjSize>0</maxObjSize>
<contact_db>Contacts</contact_db>
<calendar_db>Calendar</calendar_db>
<note_db>Notes</note_db>
</config>

Op je Nokia N95 ga je naar Menu > Intrumenten > Synchr. Navigeer naar PC Suite (nog niet klikken!) en klik op Opties > Nw sync.profiel. Kopieer de waardes van PC Suite. Verander de naam in een duidelijke omschrijving (bv ‘laptop’) en ga naar laptop > Synchr. prof. bijw. > Verbindingsintellingen > Hostadres en vul hier de waarde in die je eerder heb ingevuld bij ‘identifier’ in multisync.

Je bent nu klaar met alle instellingen! Sluit nu Evolution en multisync af en type ‘sudo msynctool –sync n95-evo’. Als het goed is, worden nu al je contacten en afspraken gesynchroniseerd!

Tags: , , , , , , , , ,

One Response to “Nokia N95 synchroniseren met Ubuntu via USB”

 1. Henk Lubbers schreef:

  Beste Ernst,

  Dank voor je uitleg. Krijg e.e.a. echter niet aan de praat. Heb daarom nog wat vragen:

  1. Je schrijft: “De USB-verbinding van je N95 kan je in Ubuntu alleen aanspreken als super user”.

  In dat geval ben je je eigen gegevens kwijt en wordt er een “schone” evolution aangemaakt met als user “admin”. Tja, daar zit ik niet echt op te wachten, want dan valt er weinig te synchroniseren.

  2. Je schrijft: “Verander de naam in een duidelijke omschrijving (bv ‘laptop’) en ga naar laptop > Synchr. prof. bijw. > Verbindingsintellingen > Hostadres en vul hier de waarde in die je eerder heb ingevuld bij ‘identifier’ in multisync”.

  Kan je hierbij wat duidelijker zijn? Is bijvoorbeeld de identifier in jouw beschrijving “n95-evo”?

  3. Je schrijft: “sudo msynctool –sync n95-evo”. Ik krijg een foutmelding en heb in eerste instantie geconstateerd dat het moest zijn: “sudo msynctool –sync n95-evo”; dus een dubbel afkortstreepje. Toch krijg ik daarna weer foutmeldingen:
  Synchronizing group “n95-evo”
  The previous synchronization was unclean. Slow-syncing
  Member 1 of type evo2-sync just connected
  Member 2 of type syncml-obex-client had an error while connecting: Forbidden (0x43)
  Member 1 of type evo2-sync just disconnected
  All clients have disconnected
  The sync failed: Unable to connect one of the members
  Error while synchronizing: Unable to connect one of the members

  Kennelijk wil mijn N95 niet meewerken. Bij de “connection settings” (heb een engelstalige) zegt’ie bij Server ID: None en bij Data bearer: “Bluetooth”. Kan echter alleen kiezen tussen bluetooth en internet.

  Kan je me verder helpen? Dank zover

Leave a Reply