Een te brede longtable centreren

In LaTeX moet je af en toe een longtable gebruiken: Een tabel die meerdere pagina’s beslaat. Standaard wordt de longtable gecentreerd op de pagina. Als de tabel echter breder is dan de lijnbreedte (\linewidth), dan gedraagt de tabel zich zoals een float: aan de rechterkant wordt de benodigde ruimte gezocht. Resultaat: de tabel staat niet meer in het midden. Gelukkig bestaat ook hier een oplossing voor.

Bij een gewone tabel (die vaak als float wordt gebruikt), gebruik je \hspace*: Je zet binnen de float table voor het begin van de tabel \hspace*{-20pt}. Aangezien een longtable geen float is, werkt dit niet. Je moet dan de specifieke instelling \LTleft gebruiken.

\LTleft

Met \LTleft kan je de uitlijning aan de linkerkant bepalen. Dit kan zowel positief als negatief zijn. Door nu de longtable te maken en dan je document te compileren, kan je zien hoeveel punten je de tabel moet opschuiven. In de log van pdflatex wordt gewaarschuwd voor een `Overfull \hbox‘. Door de waarde erachter door twee te delen (anders staat je tabel nog niet in het midden) weet je als waarde voor \LTleft moet gebruiken.
De code, die je net voor de longtable moet invoegen, wordt nu (bij een \hbox die 100 punten te breed is):

\setlength\LTleft{-50pt}

Handleiding

In de handleiding van longtable staat het meer precies te lezen. Download hem hier:
Handleiding longtable

Tags: , ,

Leave a Reply