GPX-routes op je mobiel laden

Op internet verschijnen steeds meer routeplanners – bijvoorbeeld voor de fiets. En tegenwoordig hebben steeds meer mobiele telefoons GPS-mogelijkheden. Hoewel de telefoons vaak wel met een TomTom-achtig programma worden geleverd, hebben ze zelden een programma dat mooie fietsroutes kent. Zo kan op mijn Nokia N95 het meegeleverde ‘Nokia Maps’ geen externe routes tevoorschijn toveren.
De Fietersbond heeft tegenwoordig een online routeplanner: http://www.fietsersbond.nl/fietsrouteplanner/. Het mooie aan de planner is, dat je je route als .gpx bestand kan downloaden. Hoe krijg je dat nu op je mobiele telefoon?

Het mooie van de (meeste) telefoons met GPS is, dat je zelf programma’s kan installeren. Je kan dus de routes op je telefoon laden. De volgende software heb je nodig:

  • RouteConverter. Dit programma converteert het GPX bestand naar een willekeurig ander formaat.
  • MGMaps. Deze applicatie laat de route zien.

RouteConverter

Met RouteConverter zet je het bestand om naar het formaat dat MGMaps snapt: Google Earth’s kml-formaat. Start RouteConverter op, open een routebestand (bijvoorbeeld het bestand van de planner van de Fietsersbond) en kies onderin het formaat ‘Google Earth 3 (*.kml)’. Klik op het schijfje ernaast om de conversie te starten. Kopieer het bestand vervolgens naar je telefoon.

MGMaps

Installeer eerst MGMaps; het draait op J2ME (Java voor mobiele telefoons) dat wordt ondersteund door bijna alle mobiele telefoons van tegenwoordig. Zie MGMaps’ website voor de versie voor jouw mobiele telefoon.
Als je het eenmaal ge├»nstalleerd en opgestart hebt, ga je naar het menu en dan 3. Services –> 6. View KML. De rest spreekt voor zich: de route wordt geladen op je telefoon. Je kan zelf kiezen welke map je wilt hebben; de fietsmap van OSM is waarschijnlijk het handigste tijdens het fietsen.

Garmin Mobile XT

Het nadeel van MGMaps is natuurlijk, dat je constant met internet verbonden moet zijn. Afgezien van de kosten, vreet het ook batterijen. Garmin Mobile XT kan ook routes laden.
Kies in RouteConverter als formaat ‘GPS Exchange Format 1.1 (*.gpx)’. Sla het op op je computer als CURRENT.GPX. Kopieer dit bestand naar je geheugenkaart met Garmin erop naar de map e:\garmin\gpx en overschrijf daar het bestand CURRENT.GPX. Zodra je Mobile XT opstart, krijg je een melding dat er current.gpx gewijzigd is. Bij ‘Manage my data’ moet je nu onder ‘Tracks’ de nieuwe route kunnen vinden.

Andere telefoons

Met MGMaps werkt goed op mijn Nokia N95. Ook de methode met Garmin heb ik werkend gezien. Weet jij een andere manier (met andere programma’s) om routes op je telefoon te laden? Laat het weten!

Tags: , , , , , , , , , , , ,

Leave a Reply