Kubuntu Gutsy Gibbon 7.10

Donderdag (18 oktober) heb ik de nieuwste Kubuntu geïnstalleerd. Niet de meest gebruikte versie (dat is uiteraard de op Gnome gebaseerde Ubuntu), maar aangezien KDE betere bijgeleverde applicaties heeft (AmaroK, Kile), ga ik daarvoor.

Hardware

Mijn computer heeft/:

  • CPU: AMD Athlon 64+ 3000+
  • Grafisch: Radeon 9250
  • Wifi: Sitecom RT2500
  • TV kaart: Terratec Cinergy 400
  • Geluidskaart: Audigy 1
  • 3 harde schijven

Installeren

Het opstarten vanaf de Live-CD gaat prima. Hij herkende direct de draadloze netwerkkaart (dat was nog niet zo bij Feisty Fawn!), en ook de geluidskaart en TV kaart worden direct herkend. Bij de geluidskaart is er wel een ‘maar’: De Audigy kan ook digitale signalen doorsturen, en dat staat bij Kubuntu standaard aan. Echter, ik heb direct boxen aangesloten en dus moet er een vinkje weg in Kmix bij de juiste instelling. Anders komt er alleen ruis door de boxen.

Het installeren op de harde schijf gaat vervolgens prima, hoewel het wel erg lang duurt voordat je van stap 3 (toetsenbordindeling) bij stap 4 (keuze installatiepartitie) komt. Er lijkt niks te gebeuren gedurende een kwartier. Maar als je gewoon wacht, kom je vanzelf bij stap 4. Daarna gaat het snel én simpel.

Opstarten

Bij het opstarten van de computer blijkt, dat Kubuntu zichzelf aan mijn GRUB-menu heeft toegevoegd. Echter, Kubuntu is vergeten de verwijzingen naar de overschreven installatie te verwijderen. Een beetje slordig.

Werken met Gutsy

Na het installeren en het opstarten, kan je eindelijk met Gutsy werken. Dit gaat verrassend lekker; bij de vorige versie vond ik Windows nog veel sneller reageren, nu komt ook Kubuntu direct in beweging na aanklikken. Verder draait het allemaal soepel.

Software

Het grote voordeel van (K)Ubuntu boven Windows is boor mij het gemak waarmee extra software te installeren is. Met de opdracht ‘sudo aptitude install libdvdcss2 w32codecs libxine1-ffmpeg firefox yakuake checkgmail tvtime pidgin kmess aspell-nl myspell-nl language-support-nl’ worden al mijn favoriete programma’s in een keer geïnstalleerd. Ik kan nu DVD’s en video’s kijken, MP3’s luisteren en met Firefox browsen. Ook kan ik nu Yakuake gebruiken als terminal en start ik met checkgmail een notificatieprogramma voor Gmail, kan ik met pidgin en kmess MSN-en / Google Talk-en en gebruik ik tvtime voor het kijken naar Digitenne.

Conclusie

Een prima opvolger voor Kubuntu 7.04. De mij meest opvallende verbetering is het sneller reageren op een actie van de gebruiker. Een aanrader!

Tags: , , , ,

One Response to “Kubuntu Gutsy Gibbon 7.10”

  1. Thomas schreef:

    Wanneer komt Pubuntu uit? Die is namelijk speciaal gemaakt voor t creeeren van PHP-applicaties.

Leave a Reply