Video klaarmaken voor Youtube

Als je een video op Youtube wilt zetten, kan dat best lastig zijn. Voor de beste kwaliteit moet het namelijk in het volgende formaat worden aangeleverd:

We recommend the following settings:

 • MPEG4 (Divx, Xvid) format
 • 320×240 resolution
 • MP3 audio
 • 30 frames per second

Resizing your video to these specifications before uploading will help your videos look better on YouTube.

Verder moet de audio in mono MP3 64 kbps zijn, en mag het geheel niet langer zijn dan 10 minuten of 100 MB. Hoe kan je nu je videobestand omzetten naar dat formaat?

Om dat formaat te krijgen, ga ik ervan uit dat het oorspronkelijke formaat van een zogenaamde PAL camera komt: 25 fps, en interlaced. De resolutie is dan vaak 720×576 (of 768×576). Om de video in het juiste formaat te krijgen, gebruik ik Avisynth: Een scripttaal voor video. Het volgende script zet het om:

# Vervang “final.avi” met de juiste bestandsnaam
DirectShowSource(“final.avi”)
ChangeFPS(59.94)
SeparateFields()
SelectEvery(4,1,2)
Weave()
BicubicResize(320,240)

Sla dit op als een tekstbestand met .avs extensie, die je kan afspelen met een videospeler als Media Player Classic Home Cinema. Je moet wel de juiste codecs hebben om dit af te kunnen spelen; ik gebruik zelf vaak een codec pack als K-Lite Codec Pack. Het is belangrijk om bij het installeren ervoor te zorgen dat de VFW interface voor Xvid wordt ondersteund – daarmee gaan we namelijk zo de video converteren. Ook de MP3 ACM codec is nodig. Soms kan de foutmelding, die Avisynth geeft, nuttige informatie geven over wat je nog moet installeren. Let goed op dat de video er nu goed uitziet. Zo niet, (bijvoorbeeld rare schokken, alsof de beeldvolgorde niet goed is), ga niet verder; je video zal er op Youtube ook niet goed uitzien. De oplossing: het script aanpassen, zodat het er wel goed wordt omgezet.
Ook kan je met Avisynth een watermerk toevoegen (bijvoorbeeld je naam). Daar ga ik nu verder niet op in.

Als het .avs bestand goed afspeelt, gaan we VirtualDub installeren. Hiermee kan je video omzetten naar een ander formaat. Open eerst het .avs bestand via File > Open video file. Wat moet je nog meer allemaal selecteren:

 • Selecteer ‘Video > Fast recompress’
 • ‘Video > Compression > Xvid Mpeg 4 Codec > Configure > Calc’
  Vul bij ‘Target size’ 95000 in; Bij audio > average bitrate 64. Onthoud welk getal er staat bij Video > average bitrate. Klik op ‘OK’ en druk op ‘Target quantizer’. Nu kan je de net berekende bitrate invullen. Druk op ‘OK’, net zolang tot je weer in het hoofdscherm bent
 • Selecteer ‘Audio > Full processing mode’
 • ‘Audio > Conversion’:
  Selecteer 44100 Hz, high quality en mono en als laatste op ‘OK’
 • ‘Audio > Compression > MPEG Layer 3 > Show all formats’:
  Kies hier voor 64 kBit/s, 44.100Hz, Mono. Druk op ‘OK’
 • Om het proces te starten: ‘File > Save as AVI’ en kies een bestandsnaam.

Het proces gaat nu beginnen! Het kan een tijdje duren, maar dan heb je ook wat… Daarna moet hij naar Youtube kunnen!

PS het kan best zijn dat je sommige codecs mist, waardoor bijvoorbeeld Xvid of MPEG Layer 3 niet in het lijstje staat. Of heb je net een andere versie dan ik heb. Vraag gerust om advies!

Tags: , , , , , , , , , ,

4 Responses to “Video klaarmaken voor Youtube”

 1. admin schreef:

  Zo, dat heb je goed uitgelegd! En direct een reactie!

 2. Joost schreef:

  Tnx man… ik ga het proberen!

 3. margriet schreef:

  Tje man, wat een goeie site. Ik vertrek binnenkort naar Oostenrijk (per camper)PS Heb ik in Gerlos sneeuwkettingen nodig?????

 4. […] ik al eerder in een bericht schreef, is het niet makkelijk om de beste kwaliteit op Youtube te zetten. Maar, nu heb ik een […]

Leave a Reply