POI’s importeren in Sygic McGuider (ook 7.7!)

In het artikel POI’s importeren in Nokia Maps 2.0 wordt uitgelegd hoe je POI’s omzet voor Nokia Maps 2.0. Voor Sygic McGuider gaat het net wat anders.

Update voor Sygic McGuider 7.7

Download Ov2Upi Translator 2.9 en vink daarin aan dat hij moet omzetten voor Sygic McGuider 7.7!
De onderstaande oplossing wekt niet met de laatste Sygic Mcguider (versie 7.7). Er is een oplossing: download POI converter van de site van Sygic en open het programma. Creëer een ‘upi’ bestand met de onderstaande stappen, maar zet het nog niet op je geheugenkaart. In plaats daarvan open je het bestand met POI converter en kies ‘Create Unicode Textfile from UPI’. Als dat gebeurt is, kies je in hetzelfde programma voor ‘Create UPI from Textfile’. Hierbij moet je het zojuist gemaakte .txt bestand openen. Selecteer ook een icoon. Heb je er geen, dan kan je er een aantal vinden in submappen van POI converter. Het nu gemaakte UPI bestand werkt wel in je Sygic!
(Het icoon werkt pas, als je het icoon dat je hebt geselecteerd naar \res\icons op je geheugenkaart kopieert.)

Overzicht

 1. Converteer POI’s naar .ov2
 2. Converteer .ov2 naar .upi
 3. Kopieer naar Sygic McGuider

In het overzicht zie je dat je een hoop moet converteren; dat komt, omdat zowel RouteConverter als GPSbabel het bestandsformaat .upi niet ondersteunen; je hebt daarvoor dus een ander programma nodig.

1a. POI’s naar .ov2 met GPSbabel

Om de POI’s (.gpx-formaat) om te zetten naar .ov2 met GPSbabel, gebruik je de volgende commando’s:

gpsbabel -i gpx -o kml poi.gpx poi.kml
gpsbabel -i kml -o tomtom poi.kml poi.ov2

Heb je andere formaten, pas dan de commando’s aan of gebruik RouteConverter.

1b. POI’s naar .ov2 met RouteConverter

Aangezien RouteConverter een grafische schil heeft, is het veel intuïtiever dan GPSbabel; je opent je POI’s en slaat ze op als ‘TomTom POI (*.ov2)’.

Converteer .ov2 naar .upi

.upi is het formaat van Sygic McGuider en wordt eigenlijk door ontzettend weinig conversieprogramma’s ondersteunt; in ieder geval niet door RouteConverter en GPSbabel. Eentje die dat wel doet, is Ov2Upi Translator2.3 Ov2Upi Translator 2.9. Het is een simpel programma; vink ‘translate in series’ aan en druk op .ov2-->.upi en open het .ov2-bestand. Het .upi-bestand is nu gemaakt!
NB Krijgt je een ‘Initialization Error’? Waarschijnlijk heb je niet het .NET Framework geïnstalleerd. Download het hier!

Kopieer naar Sygic McGuider

Ook de laatste stap is te overzien: kopieer het .upi-bestand naar de geheugenkaart van de Sygic McGuider. Plaats het bestand in een submap van ‘\maps’ (namelijk in het juiste land). Het bestand verschijnt dan in alle kaarten, waarin dat land wordt gebruikt. Wil je dus dat de POI’s op de Nederlandse kaart verschijnen, kopieer het bestand dan naar ‘\maps\nld\’.

Tags: , , , , , , , , ,

20 Responses to “POI’s importeren in Sygic McGuider (ook 7.7!)”

 1. olleke schreef:

  Hoi,
  Ik heb de upi translator gedownload, ook van hier en diverse andere sites, maar bij mij geeft het fouten, heb je een idee hoe het proggie werkend te krijgen?
  ik krijg telkens: Initialization Error en dat er een fout is opgetreden en het word afgesloten.

  hoop op een antwoord
  met dank alvast

 2. Ernst schreef:

  Ha Olleke,

  Je krijgt een ‘Initialization Error’ als niet het ‘.NET Framework 2.0’ van Microsoft hebt geinstalleerd. Je kan hier versie 3.5 downloaden, waarmee je direct 2.0 installeert.

 3. Fritura schreef:

  Hoi,

  Ik kom er niet echt uit.
  Wat moet ik doen om het draaiend te krijgen op McGuider 7.7.

  1)POI Converter gebruiken, Create Unicode Textfile from UPI’ en daarna ‘Create UPI from Textfile’

  of

  2) Ov2Upi Translator 2.3 gebruiken

  Groeten,

  Fritura

 4. Ernst schreef:

  Ov2Upi translator zet de bestanden niet meer goed om voor McGuider 7.7. Je moet dus een extra stap doen, om de UPI bestanden in het goede formaat te krijgen:

  Stap 1: Zet de bestanden om naar UPI met Ov2Upi
  Stap 2: Gebruik de POI Converter van Sygic om een goede UPI te maken. Dat doe je inderdaad door eerst een tekstfile te maken, en dan weer een UPI van het tekstbestand.

  Door deze laatste stap ontstaat er een UPI die goed wordt ingelezen door Sygic. Hopelijk is het zo duidelijk.

 5. Mike schreef:

  hoi,

  Ook ik krijg het converteren niet voor elkaar, al is je bovenstaande uitleg helder. Wanneer ik de tekstfile wil omzetten naar een upi file dan krijg ik de foutmelding “de parameter is onjuist’. Heb je hier misschien een verklaring voor? ZUCHT, was er maar een progje die het omzetten wel in 1 keer kon
  groeten,
  mike

 6. Rick schreef:

  Zelfde probleem al hierboven wordt gemeld. Parameter onjuist.

 7. Ernst schreef:

  Hmm, kennelijk zet het programma van Sygic iets om in een formaat, wat hij vervolgens zelf niet meer kan lezen! Helaas, ik zou niet weten hoe ik dit moet veranderen – je hebt in mijn methode geen alternatief voor het gebruik van het Sygic progje.

 8. Ernst schreef:

  Je kan nog proberen een nieuwere versie van Ov2Upi Translator te bemachtigen – misschien gaat versie 2.3 niet goed om met bepaalde tekens/gegevens, die ik toevalligerwijs niet in mijn GPX bestand had. Ik las ergens dat versie 2.9 uit is, en ik heb ook versie 2.4 gezien – maar ik kan even geen link vinden.

 9. Mike schreef:

  Het werkt met de nieuwe OV2Upi!!!! Helemaal geweldig. Bedankt voor je hulp!!

  Groeten,
  Mike

 10. ruud schreef:

  ik heb alles omgezet naar upi als je mcguider nu aanzet werkt alles direct met de flitspalen enz of moet je daar ook nog wat aangeven?????

 11. Jammer schreef:

  De link naar de TRanslator werkt niet meer… Jammer

 12. gerrit schreef:

  Is er nog en goede link naar ov2 upi translater 2.9.

 13. Peter schreef:

  is Sygic McGuider eigenlijk ook te gebruiken op de nokia Navigator?

 14. Ernst schreef:

  Als je toevallig de Nokia Navigator 6110 hebt, dan moet het kunnen. Hiermee kan je bijvoorbeeld uitstekend de route naar Briancon of Gerlos plannen plus wat Apres-Ski-muziek luisteren, mocht dat nodig zijn.

 15. Peter schreef:

  De link naar ov2upi werkt niet en ik kan hem nergens op het web vinden.
  Kun je mij aub een nieuwe, werkende, link sturen (of nog beter het progje zelf)?
  Alvast bedankt.

 16. jah schreef:

  ik heb alle stappen gevolgd. eerst ov2 bestanden omgezet naar upi daarna omgezet naar textfile en daarna van textfile naar upi maar krijg bij de laatste stap de melding de parameter is onjuist. wie o wie kan mij hiermee helpen?????

 17. Jeen schreef:

  Als ik een TomTom poi ( bv lpg stations Europa) naar upi heb omgezet, in welke map in Maps moet ik deze dan op het geheugenkaartje zetten?

  Alvast bedankt

 18. marion schreef:

  Ik heb dezelfde vraag alleen gaat het bij mij dus om 1 bestand van heel europa (campings) waar moet ik het nu plaatsen? het zelfde bestand in ieder land(map)??

  ook mijn dank is groot!!

 19. Harry schreef:

  Bij Flitspaal.nl kun je de upi file voor alle flitspalen geschikt voor mcguider direct downloaden.

  Harry

Leave a Reply