POI’s importeren in Nokia Maps 2.0

Nokia loopt sinds een half jaar te leuren met Nokia Maps 2.0; een keurig navigatiepakket voor hun mobiele telefoons. Tot nu toe was het me niet gelukt POI’s (Point Of Interest) te laden in Nokia Maps – maar het kan toch!

Overzicht

 1. Download POI’s
 2. Converteer ze naar .lmx
 3. Kopieer naar telefoon en open het bestand

Om POI’s in Nokia Maps 2.0 te laden, download je uiteraard eerst de benodigde POI(‘s). Ik ga ervan uit dat je een al een POI-bestand hebt. GPSbabel (http://www.gpsbabel.org/) (ik heb versie 1.3.6 gebruikt) heb je nodig om het bestand om te zetten naar een voor Nokia Maps leesbare indeling.
Nadat je GPSbabel hebt geïnstalleerd, kopieer je je POI-bestand naar de GPSbabel map en ga je naar met de command line naar de map toe. Ik ga ervan uit dat het POI-bestand in het TomTom-formaat .ov2 staat. GPSbabel ondersteunt echter veel meer formaten, dus de opdracht is makkelijk aan te passen. (Voor .gpx: zie onder.)

De opdracht om je bestand ‘poi.ov2’ om te zetten naar .lmx is:

gpsbabel -i tomtom -o lmx poi.ov2 poi.lmx

Het bestand is nu geconverteerd. Je kopieert nu poi.lmx naar de telefoon op de geheugenkaart.

Op de telefoon ga je met een file browser (bijvoorbeeld X-plore) naar het bestand toe en open je het. Nu zal het programma’tje lmkmsgviewer (Landmark Messager Viewer) openen met de POI’s die er in staan. Kies ‘Opslaan’ –> ‘Alle plaatsen’ en de POI’s verschijnen in Nokia Maps 2.0 bij de favorieten (en dus direct op de kaart)!

GPX bestanden

Een veel gebruikt formaat op internet is GPX (GPS eXchange Format). Ook dit formaat is om te zetten naar Nokia Maps 2.0! In GPSbabel heb je twee commando’s nodig (itt de conversie van .ov2 naar .lmx; daar is maar één stap nodig):

gpsbabel -i gpx -o kml poi.gpx poi.kml
gpsbabel -i kml -o lmx poi.kml poi.lmx

Hier wordt dus een tussenstap gemaakt door de POI’s eerst om te zetten naar .kml, het bestandsformaat van Google Earth; een directe conversie van .gpx naar .lmx gaat niet altijd goed.
Je hebt nu een .lmx-bestand; het proces verloopt synchroon aan de bovenstaande methode.

Tags: , , , , , , , , , ,

7 Responses to “POI’s importeren in Nokia Maps 2.0”

 1. […] Over « POI’s importeren in Nokia Maps 2.0 […]

 2. mitch schreef:

  Goedendag,

  Ik heb alles gedaan wat er beschreven wordt, maar er worden bij mijn Nokia Maps 2.0 geen pois getoond als favoriet. Ik merk wel, dat mijn Nokia Maps aanzienlijk trager is geworden. Als ik naar het scherm van favorieten ga, en alle opties bekijk: geen flitspalen. Toch zijn er 14xx opgeslagen volgens lmkmsgviewer.
  Hoe kan ik dit oplossen?

  Hoe kan ik de pois weer verwijderen zodat mijn Nokia Maps weer sneller wordt?

  Dank u wel

 3. Ernst schreef:

  Als je naar “Menu > Instrumenten > Connectiviteit > Plaatsen” gaat, dan zie je al je POI’s. Je kan ze allemaal selecteren en toevoegen aan een categorie, of verwijderen.

  Is dit een oplossing voor je probleem?

 4. mitch schreef:

  Ik heb in ieder geval de poi s weer kunnen verwijderen. Nokia Maps werkt nu weer lekker snel. Ik heb op sommige fora s gelezen, dat je beter pois met een grote inhoud (zo ongeveer 1000+ pois) kunt splitsen. Het schijnt een bekend fenomeen te zijn dat Nokia Maps dan crasht/heel sloom werkt. Ik zal misschien binnenkort proberen om kleinere poi s zichtbaar te krijgen.

  In ieder geval dank u wel voor uw hulp.

  p.s. Keep up the good tutorials 😉

 5. Vince schreef:

  Bedankt voor de tutorial, het programma werkt fijn idd! De groeten van de bossen rond de TU/e 😉

 6. Herbert schreef:

  Hoe kan ik in Nokia maps 3.0 alle POI’s weggooien? Verder werkt bovenstaande perfect.

 7. meno schreef:

  Hallo Ernst

  Ik ben toevallig op je site beland, en je uitleg is ook wel ok.
  maar ik krijg het niet voor elkaar.
  ik heb een 5800 met een kaart 3.03 maar helaas kan mijn POI niet vinden in mijn bestands beheer van de nokia

  nog een id wat ik verkeerd doe ?

  alvast bedankt
  me

Leave a Reply